Jakie zioła na obniżenie cholesterolu stosować?
Nieleczony wysoki cholesterol może skutkować chorobami układu krążenia. Masz jego podwyższony poziom? A może walczy z nim Twój bliski? Jeśli tak, to przeczytaj w naszym poradniku, jakie są zioła na cholesterol. Dowiedz się, jakie właściwości ma kozieradka pospolita, lucerna siewna czy ostropest plamisty. Sprawdź, skąd się bierze podwyższony cholesterol!
Skąd się bierze podwyższony poziom cholesterolu w organizmie?
Na wzrost cholesterolu w organizmie wpływają następujące czynniki:
palenie papierosów,
otyłość – BMI powyżej 30 czy brzuszna,
brak aktywności fizycznej,
obciążenie nadciśnieniem tętniczym – genetyczne,
cukrzyca.
Jakie zioła na obniżenie cholesterolu stosować?
Zastanawiasz się, jakie zioła na obniżenie cholesterolu zażywać? Aby zapobiec wysokiemu poziomowi cholesterolu, używa się naturalnych preparatów, które bazują na ziołach. Są to herbaty ziołowe czy preparaty w formie kapsułek lub tabletek. Mają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Poza tym możliwe jest zmniejszenie cholesterolu we krwi dzięki następującym ziołom i ziołolecznictwie:
kozieradka pospolita – tworzona z niej mąka z nasion wpływa obniżająco,
ziele karczocha zwyczajnego – składa się z pochodnych kwasu dwukawowochinowego. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zamiast gorzkiego naparu, możesz się zdecydować na kapsułki z ekstraktem z ziela karczocha,
lucerna siewna – uzyskiwany z nasion proszek działa przeciwcholesterolowo. Wszystko dzięki zawarciu saponin. Są to substancje mające zdolność połączenia się z cząsteczkami cholesterolu. Przez to wchłanianie jest trudniejsze w jelitach. Dzięki temu można się go pozbyć z organizmu,
ostropest plamisty – łuski ich nasion działają pozytywnie na pracę czy odnowę wątroby. Mają właściwości antyoksydacyjne. Ułatwiają trawienie czy uzyskanie właściwego poziomu glukozy oraz lipidów we krwi.
imbir – kłącze czy korzeń pobudzają do stymulacji układu odpornościowego oraz wpływają na przyspieszenie krążenia krwi. W postaci nalewek lub naparów ze świeżego i startego pozwalają obniżyć poziom cholesterolu,
czosnek pospolity – występuje w formie ząbków lub olejku eterycznego. Działa leczniczo, a więc: zwiększa odporność, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo czy przeciwcukrzycowo czy antyoksydacyjnie. Poza tym obniża poziom lipidów we krwi, trójglicerydów czy cholesterolu.
Jak się odżywiać?
Dieta na cholesterol powinna się składać przede wszystkim z:
warzyw i owoców,
ryb,
owoców morza,
produktów pełnoziarnistych.
Zamiast tłuszczów zwierzęcych, a więc cholesterolu pokarmowego czy nasyconych kwasów tłuszczowych, zdecyduj się na tłuszcze roślinne. Mogą być jedno- lub wielonasycone. Szczególnie polecane są przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3. Na wzmocnienie można stosować zioła na obniżenie cholesterolu.
Z kolei należy ograniczyć lub wyeliminować z jadłospisu następujące produkty spożywcze:
wędliny – boczek czy salami,
czerwone mięso – wołowina i wieprzowina,
tłuste przetwory i podroby,
słoninę,
mleko – pełnotłuste,
przetwory mleczne – masło, ser żółty, śmietana, ser topiony, pełnotłusty twaróg. Alternatywą jest chudy twaróg czy roślinne margaryny,
jajka – najlepiej spożywać je 2-3 sztuki w tygodniu. Dotyczy to jedynie żółtka,
pieczywo z białek mąki – rekomendowane jest pełnoziarniste.
Oprócz tego lepiej ograniczyć jedzenie fast-foodów, przekąsek, chałwy czy ciast i ciastek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana