Zespół jelita drażliwego – bulion pozytywnie wpływa na pracę jelit
Zdiagnozowano u Ciebie zespół jelita drażliwego? Chcesz zadbać o siebie i postanowiłeś zacząć od zmiany diety na zdrową i pełnowartościową? W takim razie ten artykuł jest dla Ciebie! Leczenie Twojej przypadłości obejmuje głównie łagodzenie jej objawów. Same leki są niewystarczające, konieczna jest zmiana sposobu odżywiania. Chcesz czuć się lepiej? Ogranicz węglowodany na korzyść bulionów, a przekonasz się, jak dobre samopoczucie zyskasz.
Dlaczego bulion pozytywnie wpływa na pracę jelit?
Bulion drobiowy i wołowy gotowane na kościach łagodzą zaburzenia pracy jelit. Łatwo się trawią, a przy tym zabezpieczają ściany jelit, regenerując ich wyściółkę, wspomagając prawidłowe funkcjonowanie. Korzystne działanie w chorobach jelit, takich jak zespół jelita drażliwego, wykazuje bulion wołowy, ponieważ jest bardziej odżywczy. Jest to spowodowane działaniem żelatyny, która wydziela się do wywaru po rozpadzie kolagenu. To ona odpowiada za rozrost prozdrowotnych bakterii, zmniejszenie stanu zapalnego i nietolerancji pokarmowych, np. na gluten. Kolejnym składnikiem rosołu jest kolagen i aminokwasy, będące budulcem białek. Dzięki nim odbudowują się tkanki całego układu pokarmowego. Regularne spożywanie wywaru usprawnia trawienie organizmu i uszczelnia jelita. Osoby z chorobami jelit posiadają niższe stężenie kolagenu, dlatego często zaleca się im suplementację tego związku. Zamiast połykać kolejne tabletki, lepszym rozwiązaniem jest zakup wysokiej jakości bulionu marki Goodjo Premium Goods. Można przyjąć, że rosół jest odżywczą, naturalną i tanią alternatywą suplementów.
Inne korzyści wynikające ze spożywania bulionów
Woda, mięsiste kości wołowe, warzywa, przyprawy — składniki idealnego rosołu, bogatego w składniki odżywcze. Glukozamina i chondroityna to związki, których rosół gotowany na kościach jest bogactwem. Ich spożycie zaleca się m.in. przy alergiach pokarmowych. Dodając do tego L-glutaminę wspiera się jelita osób zmagających się z IBS i IBD. Kupując gotowy wywar, warto wybierać taki, który był gotowany przez wiele godzin w odpowiedniej temperaturze w specjalnych tankach. Wtedy większość kolagenu i witamin zostaje w wodzie. Aby uzyskać ten efekt przy bulionie wołowym, czas gotowania trwa od 10 do 12 godzin w temperaturze 104 stopni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana